“СЪБОР НА МНОГООБРАЗИЕТО”

Публикувано от admin

 ”Събор на многообразието”

На 30.07.2020 г. от 10.30 ч. в двора на ДГ „Слънчице“, гр. Мездра се проведе „Събор на многообразието“ за финализиране дейностите по проект „Цветовете на многообразието“, по договор БС33.18-1-004/29.10.2019 г. на ЦОИДУЕМ.

Към събора се присъединиха: Нели Минева – зам. кмет на община Мездра, директори на детски градини и училища в града, родители.

Под звуците на гайда и тъпани, върволицата от деца, учители, родители и гости, премина през мегдана, за да покаже умения и талант в оформените с шатри малки „работилнички“.

Участниците в събора показаха дейности на целевата група в 5 ателиета:

  1. Ателие „Гражданско образование за правата на децата“ с ръководител Йорданка Дамянова – главен учител, откри събора с мажоретен танц „Моя България“ . Децата разказаха в стих за правата си и поискаха да бъдат чути от възрастните.
  2. Ателие „Култура, бит и традиции“ с ръководител Петрана Тодорова – старши учител, показаха занаятчийските си умения като с участието на доброволец Наталия Павлова декорираха пано с билки от Еньовден, рисуваха върху глинени отливки цветя за празника и украсяваха кратуни с български и ромски символи.
  3. Дейностите на Ателие „Да танцуваме заедно“ с ръководител Йоанна Аспарухова – специалист по танцово изкуство, се представиха от Тереза Петрова – учител в детската градина и доброволец в ателието. Ромските и българските ритми се съчетаваха в мозайка от безценни камъчета и повдигнаха настроението на присъстващите.
  4. Атрактивно меню изработиха децата от Ателие „Бабини рецепти“ в смесена група в с. Дърманци с ръководител – Милена Василева – учител. Всички присъстващи наблюдатели на дейността имаха възможност да опитат приготвените от децата „весел сандвич“, „закачливо коктейлно шишче“, „вкусна кошничка с еньовче“.
  5. В Ателие “Нещотърсачи – искам да търся, искам да знам“ с ръководител Валентина Маешка – старши учител, гостите бяха посрещнати от IT специалистите на детската градина, децата от трета и четвърта възрастови групи, които показаха умения за работа с таблети, компютри и програмируеми „пчелички“. Смело и уверено използваха образователен софтуер и онлайн приложения с образователни игри.

Ръководител на Ателие “Бабини рецепти” – Милена Василева и децата от с. Дърманци, изненадаха всички участници в събора с импровизиран кетъринг от вкусотии, сътворени от ръцете на деца, родители и доброволци в дейностите.