На 20.11.2019 г. в ДГ “Слънчице”, гр. Мездра се проведе встъпителна конференция за повишаване на  общественото внимание към въпросите на образователната интеграция на децата от ромски етнос и съхраняване на  културната идентичност на двата етноса по одобрен от ЦОИДУЕМ проект на детската градина “Цветовете на многообразието” . Гости на събитието бяха представители на всички детски градини в община Мездра и общинска администрация.

Мото на срещата: „Хора, чуйте ни! Пазете децата на земята ни!“

Отворено писмо от Калина Арсенова – учител в ДГ “Слънчице” към участниците в конференцията:

 

“Здравей, днес ще ти се представя! Аз съм .., нямам име, но имам сърце. И ТО КАКВО СЪРЦЕ!!!

Аз обичам музиката, обичам бонбони и котета. Аз рисувам усмихнати човечета, високи къщи и пъстри цветя. Аз много обичам дъгата и теб обичам. Обичам всички деца и си мечтая да играя с тях, да сме приятели. Те не ме искат, често се местят на друга маса, когато сядам при тях, но аз не се сърдя. Те са мои приятели.

Много се старая, но често мълча… не искам да е тихо, не искам да е сиво.

Пожелах си на дядо Коледа да съм като другите деца, за да седя с тях, да ме избират в отбора си и да мога да пея. Пожелах си да не съм различен.

Плачете ли, недейте, аз не плача, моят цвят е част от дъгата, а там всички са приятели, нали?

Плачете ли, аз се усмихвам, защото днес ми казаха, че ако някой не ми се усмихва, трябва да бъда любезен и да го даря с усмивка.  Че никой не се нуждае повече от усмивка, отколкото този, който не може да се усмихва на другите.

 А аз Ви я давам, моята усмивка, ще я приемете ли?”

 

На 20.11.2019 г. се навършват 30 години от приетата на ООН Конвенция за правата на детето. Документът е приет на 20.11.1989 г.

Директорът на ДГ “Слънчице” запозна участниците с планираните дейности по проекта. Ръководителите на ателиета представиха целевите групи и специфичните цели за работа за период от една учебна година.

 

Успешен старт на проект „ЦВЕТОВЕТЕ НА МНОГООБРАЗИЕТО“ на ДГ „Слънчице“ , гр. Мездра!!!