Subscribe to Детска   градина  "Слънчице"    Мездра

От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, където децата научават най – ценните житейски уроци. В семейството децата не само се възпитават, но и изграждат своя характер.

По стар български обичай, редом с пожеланията към новороденото за здраве, щастие и радост, се отправят и благословии, свързани със създаването на дом, изпълнен с благоденствие и многобройна челяд.

По стара българска традиция, седмица след раждането на дете в семейството се замесва погача. В щастливия дом се събират единствено жени, които го огласят с песни.

     

 

Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова в ДГ “Слънчице” – гр. Мездра го посветихме на най-близките си хора и се заредихме с много, много любов.

    

 

 

 

 

 

СЕДМИЦА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА В ДГ “СЛЪНЧИЦЕ”

Есенна фиеста:

   

   

Арт работилница “Усмивка под дъгата” за малки и големи

   

   

Образователен театър

   

“Подай ми ръка за игра”

   

 

 

 

 

 

 

 

Дарение на Райфайзенбанк

Публикувано от admin

На 14.11.2018 г. децата на ДГ “Слънчице” – гр. Мездра получиха 16 бр. велосипеди за момичета и момчета, придружени с индивидуални пожелания, сътворени с много любов от дарителите за весели и щастливи мигове с новите приятели.

НЯМА НИЩО ПО - ЗАВЛАДЯВАЩО ОТ РАДОСТТА В ДЕТСКИТЕ ОЧИ!

   

   

А …ВЕЧЕРТА…?

Участие на представители от ДГ “Слънчице” в…

 

 

Юбилейното издание ще подпомогне проект “Усмивка под дъгата” на ДГ “Слънчице” – гр. Мездра в благотворителна кампания “Избери, за да помогнеш”!!!

Целта на проекта “Усмивка под дъгата” е оказване на обща личностна подкрепа на деца със сензорни, говорни, социални и др. проблеми чрез разпознаване на емоциите и развиване на емоционални компетентности. В процеса на реализиране на проекта ще се оборудва стая “Усмивка под дъгата”, в която ще се провеждат ситуации, игри и забавления за разпознаване и демонстриране на емоции, антистрес упражнения и комплекс упражнения за справяне с агресията, развиване на сетивата, драматизации, арт ателие, предлагащо дейности за деца и родители за предаване на социален опит чрез изкуството. Стаята „ Усмивка под дъгата“ ще бъде мястото, където родителите ще могат да вземат участие в игрите заедно със своите деца. Без етикети и без напрежение.

 

УВАЖАЕМА РУСЛАНА ЩИЛЯНОВА,

УВАЖАЕМИ СЛУЖИТЕЛИ НА РАЙФАЙЗЕН БАНК,

Благодарим ви за възможността да сме част от вашата благородна кауза „Дари, за да помогнеш“.

Благородството е качество, мъдрост, еманация на духа, същност, която съчетава множество неизброими добродетели , които вие притежавате: способността да проявявате милосърдие, съчувствие, да защитавате човешките ценности, да помагате, без да очаквате нещо в замяна.

Обещахме ви да участваме заедно като герои в  една наша приказка „Усмивка под дъгата“ .

Ние, екипът на ДГ „Слънчице“ – гр. Мездра вярваме в нашите малки герои, и рисуваме мечти, вяра и усмивки, защото знаем, че там, в малките детски ръце е целият свят. Убедени сме, че с ваша помощ ще направим  света прекрасен и ще напишем заедно нашата приказка за доброто, за толерантността и за обичта, без която не можем.

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Снимка на Валентина Маешка.

ЧЕСТИТА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА !!!

Публикувано от admin

Уважаеми родители, учители, скъпи деца!
Отново сме на прага на Новата учебна година! На този ден всички сме развълнувани – деца, родители и учители, защото този ден е ден на радостта от новото начало.
Днешният първи учебен ден съвпада с деня на вярата, надеждата и любовта в празничния календар. Нека тези три ясни лъча на духовността, ни вдъхновяват за добротворни и светли дела!
Скъпи деца, за вас започва едно пътешевствие, изпълнено с незабравими преживявания. Вашите учители ще ви покажат колко пъстър и цветен е животът. Бъдете любознателни и смели в мечтите си! Винаги ще имате подкрепата на своите учители и родители! Бъдете щастливи от всичко, което правите и помнете – вие сте нашата вяра, надежда и любов!
Уважаеми родители, образованието е най- добрата инвестиция, която може да помогне на вашите деца да тръгнат смело напред – самостоятелни, мислещи и можещи. Не се отказвайте да им дадете най- доброто! Те го заслужават!
Уважаеми учители, вашата мисия е най- отговорна. От вас се очаква да дарявате децата с грижи и любов, да получават не само знания, но и много житейски уроци, за да израстнат като честни и почтени граждани. От вашия професионализъм зависи успехът на всяко дете!
Поздравителни адреси за днешния ден в ДГ „Слънчице“ – гр. Мездра са получени от:
Милена Дамянова – председател на комисията по образованието в 44 – Народно събрание
Малина Николова – областен управител на област Враца
Инж. Генади Събков – кмет на община Мездра
Галина Евденова – началник на РУО – гр. Враца

Честита и благословена учебна 2018/2019 година!
На добър час!

 

     

   

 

 

 

На 15.03.2018 г.  от 10.30 ч. децата, подлежащи на ЗПП – 5 и 6 годишни от ДГ “Слънчице” приеха поканата на ученици от СУ “Ив. Вазов” – гр. Мездра с класен ръководител Петя Александрова и участваха в открит урок, посветен на Пролетта.

   

   

   

Организираната съвместна дейност при изработването на пролетни картички предизвика у малчуганите интерес, подкрепен с много емоции и вълнения.

На 14.03.2018 г. от 17.00 ч. в кабинет по квалификация в ДГ “Слънчице” – гр. Мездра се проведе поредната среща с родителите по Дейност 7 от проект “Многообразие без граници за децата от община Мездра” с  обучител  д – р Д. Костадинова – зам. директор на ВТУ – филиал Враца. Тренинговата форма на взаимодействие постави 25 родители в интересни ролеви игри и позволи съвместно решаване на казуси от практиката.

   

   

 

Поради повишен интерес към показаните добри педагогически практики на екипа на ДГ “Слънчице” – гр. Мездра  пред директори и педагогически специалисти от област Враца, на 14.03.2018 год. се проведе втора работна среща с 61

представители на детски градини от общините Мездра, Роман, Враца, Оряхово, Козлодуй, Бяла Слатина, Криводол. Присъства и г – жа Т. Борисова – старши експерт по ПО в РУО – гр. Враца, Цветелин Майел – представител на KIDDO – електронен дневник в детската градина.

Срещата беше организирана в два панела: споделяне на добри педагогически практики и практическо участие в работата на педагогическите работилници за учители, родители и деца.

   

    

    

   

   

Най – голям интерес предизвика въведеният електронен дневник от ДГ “Слънчице” от 15.09.2017 г., онлайн скайп връзките в реално време с филиал с. Дърманци и ръководителите на клуб “Малки ръце за големи дела” по проект “Многообразие без граници за децата от община Мездра” по ОП “Наука и образование на интелигентен растеж” от 5 – те ДГ на общината, работа със софтуерна образователна програма ЕНВИЖЪН, работа с интерактивна дъска във всички възрастови групи на детското заведение, БРАЙАН БРЕИК – образователна програма за отмора на мозъка, електронната комуникация с родителите чрез електронния дневник.

“В началото на нашата среща ви казах, че ще  бъдете изненадани от екипа на ДГ “Слънчице” – гр. Мездра. Както виждате много голямо улеснение е използването на Енвижън и други образователни продукти, когато човек иска, когато не се страхува да греши и има желание да работи с децата в нова технологична среда.”- сподели с участниците г – жа Т. Борисова – старши експерт по ПО на РУО – гр. Враца.

 

БАБА МАРТА Е ПРИ НАС!

Публикувано от admin

       1 – ви март 2018 година

   

   

 

   

 

 

ИНОВАЦИИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Публикувано от admin

У Ъ Р К Ш О П

„ИНОВАЦИИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“

ДАТА: 14.02.2018 г.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: ДГ „Слънчице“ – гр. Мездра,  кабинет по квалификация

НАЧАЛО: 10.30 ч.

ПРОГРАМА:

            10.30 ч. – 11.00 ч.  Регистрация на участниците

            11.00 ч. – 11.40 ч.  Споделяне на добър педагогически опит

 1. ПЕДАГОГИЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА УЧИТЕЛИ

Модератори: Атанаска Христова, Валентина Маешка

 •  ОБЛАК платформа на  ДГ „Слънчице“ за  комуникация и професионално сътрудничество на педагогическите специалисти;
 • електронен дневник в практиката на детската градина;
 • конферентни скайп връзки за онлайн наблюдения и визуална комуникация в реално време;
 • нашите нови идеи.
 1. ПЕДАГОГИЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА РОДИТЕЛИ

Модератори: Калина Арсенова, Йорданка Дамянова

 • ефективни форми за развитие на компетентности и израстване в родителството;
 • електронна комуникация със семействата на децата – затворени Фейсбук групи, възможности за навременна информираност чрез електронния дневник;
 • партньорство с родителите в изпълнение на Национални програми на МОН, отнасящи се до предучилищното образование.
 1. ПЕДАГОГИЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА

Модератори: Тереза Петрова, Цетония Митева

 1. интерактивно обучение за деца от предучилищна възраст с образователна софтуерна платформа ENVISION;
 2. интерактивната дъска в педагогическите ситуации;
 3. интерактивна образователна система BRAIAN BREIKS в детската градина – реална възможност за разтоварване с музика

            11.40 ч. – 12.15 ч.   Дискусия

            12.00 ч. – 13.00 ч.   Обратна връзка

 

Заявки за участие във форума бяха направени от 31 детски градини в област Враца. На срещата присъстваха и: г – жа Галина Евденова – началник РУО – гр. Враца, г – жа Таня Борисова – старши експерт по ПО на РУО- гр. Враца, студенти от ВТУ – филиал Враца, придружавани от д – р Даринка Костадинова – зам. директор на филиала.

   

   

   

   

   

 

Началникът на РУО – гр. Враца г  – жа Галина Евденова бе впечатлена от педагогическите практики, които екипът на ДГ “Слънчице” – гр. Мездра е въвел и успешно прилага.

„Не случайно съм тук, защото бъдещето е това. Радвам се, че екипът на ДГ „Слънчице“ е поел това предизвикателство. Ще има още подобни работни срещи, на която ще можем да покажем и на други детски градини,  че няма нищо невъзможно. Да, наистина това обучение изисква време, търпение и най – вече умения. Изключително съм радостна, че преобладаващата част на екипа на ДГ “Слънчице” е от млади  колеги, които наистина притежават високи дигитални компетентности и помагат на децата в този дигитален свят”.

Поради повишения интерес към прилаганите иновации в практиката на ДГ “Слънчице” – гр. Мездра ще бъде организирана втора работна среща за педагогическите специалисти от ДГ на област Враца, която ще се проведе на 14.03.2018 г.